ЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪







Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Ηλιούγεννα


Στη θέση των «Χριστουγέννων», οι πρόγονοί μας εώρταζαν το λεγόμενο «Τριέσπερον»,μία εορτή η οποία γενικεύεται από τους ελληνιστικούς χρόνους κι εντεύθεν, προς τιμήν των πυρφόρων και ηλιακών θεοτήτων Ηρακλέους(ο οποίος κατά τον Κορνούτο ορίζεται ως «ο εν τοίς όλοις Λόγος καθ'όν η Φύσις ισχυρά και κραταιά εστί και απεριγένητος ούσα, μεταδοτικός ισχύος και τοίς κατά μέρος και αλκής υπάρχων») και Ηλίου.Το «Τριέσπερον» ξεκινούσε με το Χειμερινό Ηλιοστάσιο(τη νύκτα της 21ης προς την 22α του Δεκεμβρίου,τη μεγαλύτερη δηλαδή νύκτα του έτους) και κορυφωνόταν με την αναγέννηση του φωτοδότη Ηλίου(τη νύκτα της 24ης προς 25η,όταν η ημέρα έχει ήδη μείνει «στάσιμη» επί 3 ημέρες μετά το Ηλιοστάσιο και αρχίζει πλέον να μεγαλώνει).
Αργότερα, με την επιβολή της κρατικής ηλιολατρίας από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αυρηλιανό, το ελληνικό «Τριέσπερον» επισκιάσθηκε (κατά μίμηση της παρσικής λατρείας του Θεού Μίθρα που εώρταζε και αυτή την γέννηση του Θεού στις 25 Δεκεμβρίου) από την «επίσημη» ρωμαϊκή εορτή του «Ανίκητου Ήλιου» («Sol Invictus»).Η «Ημέρα της Γεννήσεως του Ανίκητου Ηλίου» («Dies Natalis Solis Invicti»), η στιγμή δηλαδή που ο ακατάβλητος Ήλιος, έχοντας θριαμβεύσει επάνω στο σκοτάδι της «bruma» (βλέπε κατωτέρω),αρχίζει να ανέρχεται δυναμικά και υπερήφανα στον ουράνιο θόλο, είχε, φυσικά, ως προεόρτιο τη νύκτα του Χειμερινού Ηλιοστασίου,όταν ετιμάτο σιωπηρώς η Θεά του Κάτω Κόσμου Αντζερόνα (Angerona, Dea Tacita), προστάτις των νεκρών και προσωποποίηση της Θελήσεως, της Εσωτερικής Φωνής, της Ενοράσεως και της Σιωπής, στα λεγόμενα «Ντιβάλια» ή «Αντζερονάλια» («Divalia» ή «Angeronalia»,βλ. Claudio Rutilio, «Η Θεολογία των Ρωμαίων»). Τα «Divalia» έκλειναν τις λεγόμενες «σύντομες ημέρες»(«brevissimi dies»,«bruma»)που σηματοδοτούσαν την ολοκλήρωση της ηλιακής διαδρομής μέσα στον ενιαυτό.
Ο Sol «Invictus» συνέχισε να λατρεύεται ως Ανώτατος Θεός και καθοδηγητής της οργανωμένης κοινωνίας και των Ρωμαίων αυτοκρατόρων μέχρι την εποχή του Κωνσταντίνου, ο οποίος άρχισε την βασιλεία του ως τυπικός ηλιολάτρης. Υπάρχουν νομίσματα ως το 324 μ.χ. που εμφανίζουν τον Κωνσταντίνο να δοξάζει τον Sol ως «Πηγή της Αυτοκρατορικής Δυνάμεως»,μόνον δε κατά τα τελευταία χρόνια της βασιλείας του οι αναφορές στον Sol και τις άλλες εθνικές θεότητες εξαφανίσθησαν από τα νομίσματα.Η εορτή πάντως του «Sol Invictus» επικαλύφθηκε με τη σειρά της αμέσως μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού (4ος αιώνας, με απόφαση του Πάπα Ιουλίου) από τα γνωστά μας «Χριστούγεννα» (που έως τότε υπολογίζονταν στις 6 Ιανουαρίου -ημερομηνία που στην Ανατολή παρέμεινε μέχρι τουλάχιστον τη βασιλεία του αυτοκράτορα Γιουτπράβδα, ελληνιστί Ιουστινιανού-,ή στις 19 Απριλίου,ή στις 20 Μαϊου κατ'άλλους,ενώ στο «Pascha Compustus» του 243 μ.χ. η «γέννηση» του Τζεσουά ορίζεται στις 28 Μαρτίου).Η μετέπειτα χυδαία ιδιοποίηση του ελληνικού «Τριεσπέρου» δεν εμπόδισε φυσικά τους πιο σκληροπυρηνικούς απολογητές της νέας Θρησκείας να περιγελούν τους Εθνικούς, κατά την προσφιλή τους πρακτική,ακόμη και κατά τον 3ο αιώνα μ.χ. (!!), ως τάχα... ανόητους που εώρταζαν γεννέθλια Θεών (Αρνόβιος, περίπου 296 μ.χ.).


Τα Κάλαντα του Τριέσπερου,ευθέως από τους Αρχαίους Χρόνους,ακόμα τραγουδιούνται στην Κύπρο σε ορισμένα ορεινά χωριά.
Τα παραθέτω σε καθομιλουμένη ελληνική με την αγάπη μου και τις ευχές μου.....


Καλήν εσπέραν άρχοντες,
αν είναι ορισμός σας
Ηλιου τη θεία γέννηση να πω στ' αρχοντικό σας.
Απόλλων άρχοντα θεέ,
έλα ξανά κοντά μας συ φωτοδότη Βασιλιά,
φώτισε την καρδιά μας.
Λιώσε τα χιόνια στα βουνά
ζεστανε τα πλατάνια
φέρε μας γέλια και χαρά,
ειρήνη και ζωντάνια.
Στο σπίτι αυτό που μπήκαμε
οι εστίες να μη σβήσουν
κι όλοι οι νοικοκυραίοι
του χίλια χρόνια να ζήσουν...



Χαρούμενο Τριέσπερο σε ΟΛΕΣ -OΛΟΥΣ και χρόνια μας πολλά και του Χρόνου με υγεία και χαρά!!!

27 σχόλια:

hana είπε...

Ας μην ξεχνάμε πως πολλά πράγματα έστω και έμμεσα περνάνε μέσα από τις παραδόσεις σαν αντίδραση ενάντια στην "φίμωση".Αυτό σαν μια απλή σκέψη ορμόμενη από μια πρότασή σου..
Τώρα σχετικά με το θέμα που θίγεις συνήθως αυτό γίνεται όταν κάτι νέο θέλει να ριζώσει και να επικρατήσει..
Η ανθρώπινη φύση μας τιθασσεύεται μόνο από τον άνθρωπο.

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

έτσι είναι Χάνα!καλό σ/κ!!!

Ανώνυμος είπε...

Από 'δω και στο εξής όλοι θα γιορτάζουμε τα κρισούγεννα λόγω της κρίσης.

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

χαχαχαχαχα!έτσι Χάκ!καλά......κρισούγεννα λοιπόν!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο Χριστιανισμός,η θρησκεία-σύστημα που επινόησαν τα γνωστα 'κεντρα',οργανώθηκε μέσω του Παύλου,και ως γνωστόν εξαφάνισε την αρχαία θρησκεία,η οποία έμελε να γίνει μια άλλη μορφη παγκοσμιοποίησις,που επεβλήθη με διωγμούς και διασυρμούς.Οι Έλληνες,πήραν το χρίσμα του εθνικού,του ειδωλολάτρη,του μιάσματος,ποδοπατημένοι απο φανατικούς και βάρβαρους όχλους,οι οποίοι με την καθοδήγηση των εμπνευσμένων διωκτών-ταγών,επέτυχαν τελικώς το ''ες έδαφος φέρειν''.
Η αλήθεια είναι πάντως,ότι στην ορθόδοξη εκδοχή του Χριστιανισμού,τα αρχαία στοιχεία της Ελληνικής θρησκείας,εισχώρησαν και διαμόρφωσαν αυτό που καθιερωμένα ονομάζεται Ορθόδοξη Εκκλησία,τα οποία κατά πολύ διαφέρουν απο τα της Δυτικής,Καθολικής και Προτεσταντικής,αντίστοιχα.
Βέβαια η δια της βίας επιβολή και αναγνώρισι της Βίβλου ειδικά,σαν ιερό βιβλίο,εξομειώνει όλες τις δογματικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν,αν και τα 4 Ευαγγέλια με τις τόσες ασάφειες και ανακολουθίες,δεν μπορούν να πείσουν κάποιον αντικειμενικό μελετητή,απο την άλλη πλευρά.
Το ότι υπάρχει μια απάτη,ένα καλώς στημένο ψέμα που επηρρέασε 1600 χρόνια, τον Δυτικό κόσμο τουλάχιστον,αυτό είναι κοινό μυστικό.
Υπήρχαν φωνές σε όλες τις εποχές,που αμφισβητούσαν αυτο το 'παραμύθι'.Άλλοι διώχθησαν και άλλοι εσώπασαν ,όμως κάποιοι, σαν άλλοι Γαλιλαίοι ψέλλισαν'Κι΄όμως γυρίζει'. Το θέμα είναι τεράστιο και πολύ σημαντικό,επειδή μας αφορά όλους στην καθημερινότητά μας,λόγω της κατευθυνόμενης συνειδησιακής μας αναζητήσης μέσω μιάς προπαγάνδας,που είναι βιωματική, επιβεβλημένη και αήθης,σε αντιδιαστολή με το ελεύθερο πνεύμα και την ελεύθερη συνείδηση που υποτίθεται ότι πρεσβεύει ο χριστιανισμός.Παραθέτω κάποιο link,απο τα γνωστά βίντεο του zeitgeist,στο youtube.Και ας κρίνει ο καθένας του λόγου το αληθές.

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη για την επιστροφή,αλλά παρέλειψα την διεύθυνση:

http://www.youtube.com/results?search_query=zeitgeist+greatest+story+ever+told&search_type=&aq=3&oq=zeitgeist+gr

Ανώνυμος είπε...

Τριέσπερο και Ηλιούγεννα;;;;
"...αν κάποιος θέλει να γιορτάζει τα ηλιοστάσια, ή ο,τιδήποτε του γουστάρει, είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Αλλά το να προσπαθεί να δώσει στην επιθυμία του αυτή, ιστορική, λαογραφική, ή άλλη εγκυρότητα, παρουσιάζοντάς τη σαν «αρχαιοελληνική» συνέχεια και κραδαίνοντας την «πατέντα» της «επανανακάλυψης» της «παράδοσης», το να προσπαθεί δηλ. να σκαρώσει μια νεοθρησκεία παραχαράσσοντας την ιστορική αλήθεια, δεν μας νομιμοποιεί να σκεφτούμε το ενδεχόμενο της απάτης;"
http://kleitor.blogspot.com/2008/09/blog-post_21.html
http://tropaion.blogspot.com/2006/12/triesperon-season-festive-that-was.html
http://tropaion.blogspot.com/2006/01/is-hellenistic-triesperon-helliou.html

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

Aρίσταρχε σ'ευχαριστώ για όλα!!!και κυρίως που έρχεσαι στην ιστοσελίδα μου και την γεμίζεις φώς!!!!!!!!την θερμή καλησπέρα μου!!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν γνωρίζω κόρη της Αρτέμιδος αν γεμίζω με φως την ιστοσελίδα σου,γιατί εχω πάντοτε στον νου μου το Σωκρατικό ''εν οίδα ότι ουδέν οίδα'',αλλα χαίρομαι ότι υπάρχουν άνθρωποι,σε μια εποχή εκπτώσεων των αξιών και αρχών,που έχουν το χάρισμα της έρευνας και της αμφισβήτησης,στοιχείο που υπάρχει μόνο στις μνήμες του DNA,και διαφοροποιεί τους Έλληνες απο τους Νεοέλληνες.Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι που 'κλέβουν΄ λιγο απο τον χρόνο τους για να ξεφύγουν απο τα καθημερινά,και να αφιερωθούν στην μελέτη 'άχρηστων' αντικειμένων,που δεν έχουν καμμία θέση στον σημερινό κόσμο της βαρβαρότητας,του κακογουστιάς και των δήθεν εντυπώσεων.''Το πνεύμα πνεί όπου δεί''και η Αλήθεια υπάρχει,αλλά την αποκτούμε σε όποιον βαθμό, με το σταγονόμετρο.Πάντως αυτό που αξίζει,είναι η πορεία προς την κορυφή,και όχι αυτή καθ'αυτή η κορυφή.Καλή συνέχεια και σ'ευχαριστώ για την φιλοξενία.

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

Αρίσταρχε...και φυσικά με την παρουσία σου γεμίζει φώς η σελίδα αυτή!!!κράτησα κάτι απο αυτά που είπες:Πάντως αυτό που αξίζει,είναι η πορεία προς την κορυφή,και όχι αυτή καθ'αυτή η κορυφή.....
Τιμή μου που έρχεσαι.....να'σαι καλά....

Άνεμος είπε...

Μα γιατί τους αφήνετε έτσι; Έχουν πλάκα οι αντιλογίες. Και μπορούν να είναι και εποικοδομητικές.
Λοιπόν καλά, θα τα πω εγώ! Σόρυ κι όλας έτσι; Αλλά δε μπορώ εύκολα να βάλω γλώσσα μέσα.
"Παραχαράσοντας λοιπόν την ιστορική αλήθεια" είπες Platonas;
Μιλάς φυσικά για την αλήθεια του Ιουστίνου του μάρτυρος ο οποίος είχε πει το εξής σχιζοφρενές όταν αντιλήφθηκε πως τα βασικά σημεία στη λατρεία του προϋπήρχαν:
"Ο Διάβολος, επειδή είναι πανούργος, 500 χρόνια πριν το Χριστό, μιμήθηκε τη ζωή του για να μειώσει τη δόξα του."
Μάλλον αυτό εννοείς έτσι; Την περιβόητη "Διαβολική μίμηση".
Ψάξου λίγο. Διαφορετικά τουλάχιστον μη είσαι επιθετικός...
Αλήθεια το απόσπασμα του Αρνόβιου δε σου έκανε καμία εντύπωση; Ούτε τίποτε άλλο σε αυτό το υπέροχο ποστ (προσωπική γνώμη) Όσο κοιτάς με τα μάτια της πίστης, φοβάμαι πως θα φανατίζεσαι συνεχίζοντας τη ροή αίματος που ξεκίνησαν οι πνευματικοί σου πρόγονοι. Και στο κάτω κάτω ξέρεις τι πιστεύω; Μπορούμε να συμβιώσουμε και σεις και εμείς οι άλλοι. Τι σας έχει πιάσει και φωνάζετε; Φωνάξτε, αλλά πείτε κάποιο επιχείρημα σαν αντίλογο. Όχι έπεα πτερόεντα...
Καλησπέρα Εκάτη. Πολύ ωραίο ποστ!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα λέτε. Εγώ είμαι Κύπριος, και μάλιστα έχω ζήσει και αρκετό καιρό στις ορεινές περιοχές του Τροόδους, αλλά τα Κάλαντα στα οποία αναφέρεστε δεν τα έχω ακούσει ποτέ!!

Ποια είναι η πηγή σας; Υπάρχει περίπτωση τα γνωστά κάλαντα να είναι εξέλιξη αυτών που λέτε; Υπάρχει κάποια σχετική βιβλιογραφία;

Ανώνυμος είπε...

I join ekati-e.blogspot.com. It was and with me. Let's discuss this question.

Ανώνυμος είπε...

Great site / I didn't noticed ekati-e.blogspot.com before in my SE Keep up your nice work!

Ανώνυμος είπε...

Cool blog I loved reading your information

[url=http://partyopedia.com]birthday supplies[/url]

Ανώνυμος είπε...

I join ekati-e.blogspot.com. It was and with me. Let's discuss this question.

Ανώνυμος είπε...

ekati-e.blogspot.com Exclusive delirium, in my opinion

Ανώνυμος είπε...

It exclusively your opinion ekati-e.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Great website , I hadn't found ekati-e.blogspot.com before in my searches! Keep up your best work!

Ανώνυμος είπε...

I seldom leave comments on blogs, but you really impress me, also I have a few questions like to ask, what's your contact details?

-Johnson

Ανώνυμος είπε...

hey your blog design is very nice, clean and fresh and with updated content, make people feel peace and I always like browsing your site.

- Norman

Ανώνυμος είπε...

Same already discussed recently ekati-e.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Your idea simply excellent ekati-e.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Hey Great Site!
I love it!
[url=http://www.pharmondo.com]viagra kaufen[/url]

Ανώνυμος είπε...

At all I do not know, as to tell ekati-e.blogspot.com

Ανώνυμος είπε...

Hi to everyone,

I am now a member ekati-e.blogspot.com, I hope posting here is okay this ( If this is not the right category please change me) so hello again everyone. I am a college student getting a degree in physical education in the near future, however I need to lose pounds fast. How can anybody follow an overweight personal trainer?
[img]http://lose14poundsin14days.com/lose-14-pounds.gif[/img]

Ανώνυμος είπε...

hello


just signed up and wanted to say hello while I read through the posts


hopefully this is just what im looking for looks like i have a lot to read.

P.s I wanna have fun as well as learn

[url=http://www.blue-pencil.ca/]shredding service[/url]