ЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪







Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

~ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ~


Μετά την πρώτη ανεπαρκή ανασκαφή του 1901 και την σύντομη κλασσική επαναπροσέγγιση το 1937 από την Αμερικανική σχολή Αρχαιολογίας,κανένας Έλληνας ή αλλοδαπός αρχαιολόγος δεν επισκέφθηκε ερευνητικά τα μνημεία αυτά, αφού η επιστημονική κοινότητα δεχόταν την ηλικία που προσέφεραν οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι το 1938, δηλαδή το τέλος της κλασσικής με αρχές της ελληνιστικής εποχής.Η κατάσταση αυτή άλλαξε μετά από τις νεότερες έρευνες (ανασκαφές κλπ) και μετρήσεις με νεότερες και ακριβέστερες μεθόδους(π.Χ. η ανάπτυξη νέας πυρηνικής μεθόδου χρονολόγησης του πετρώματος της κατασκευής).Η κατάσταση των μνημείων το 1991 πριν ξεκινήσει η μελέτη τους φαίνεται στο απόσπασμα από το βιβλίο του Δρ Ι. Λυριτζή "Το μυστήριο των Ελληνικών Πυραμοειδών"«...το 1991 με την επίσκεψή μας στις δύο πυραμίδες διαπιστώσαμε την εγκατάλειψή τους στην δίνη των παραγόντων καταστροφής:βάτα, αιγοπρόβατα, θάμνοι, χρησιμοποίηση μεγαλίθων σε κτίρια και εκκλησίες της περιοχής,πεσμένοι μεγάλιθοι.Παλαιότερα,οι δομικοί ογκόλιθοι των πυραμίδων χρησιμοποιούνταν σε ασβεστοκάμινα!Έτσι θα πρέπει να εξαφανήσθησαν δύο άλλες πυραμίδες στη περιοχή του Άστρους Κυνουρίας και στη Σικυώνα Κορινθίας,που αναφέρονται από ξένους περιηγητές στις αρχές του περασμένου αιώνα και μία τρίτη στα Βιγλάφια της Νότιας Λακωνίας...»Η σημερινή κατάσταση της πυραμίδος του Ελληνικού είναι πολύ καλύτερη αφού μετά τα πρώτα ενθαρυντικά αποτελέσματα των μετρήσεων και ερευνών του Δρ Ι Λυριτζή,την φροντίδα του προέδρου της κοινότητος Ελληνικού και την μετέπειτα παρέμβαση της Νομάρχου Αργολίδος έγινε καθαρισμός του κτιρίου (εσωτερικά και εξωτερικά),περίφραξη και φωταγώγηση του.

ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΛΙΓΟΥΡΙΟΥ
Η πυραμίδα αυτή βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αραχναίο (από 'Αργος προς Επίδαυρο) με διαστάσεις 14x12 μέτρα περίπου.Έχει χρονολογηθεί (με την μέθοδο της θερμοφωταύγειας) στο 2100 π.Χ.Ο Παυσανίας δεν αναφέρει τίποτα για το κτίσμα και η πρώτη αναφορά που έχουμε, είναι από την "Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στον Μοριά". Οι πρώτες ανασκαφές διενεργήθηκαν στις 9 - 18 Δεκεμβρίου του 1936 και στις 1 - 9 Αυγούστου του 1937 υπό την διεύθυνση του Αμερικανού αρχαιολόγου Ρ. Σκράντον. Οι διαστάσεις της πυραμίδας του Λιγουριού δείχνουν καθαρά την ομοιότητα σε τύπο και πιθανώς σε χρήση, με την πυραμίδα του Ελληνικού.
Η πυραμίδα σήμερα είναι σχεδόν ισοπεδωμένη. Όπως βλέπουμε και στην φωτογραφία πάνω, ελάχιστες πέτρες έχουν μείνει στην θέση τους για να δείχνουν το αρχιτεκτονικό της σχήμα.Οι υπόλοιπες πέτρες της οικοδομής (ψαμμίτης λίθος) χρησιμοποιήθηκαν στο χωριό Λιγουριό για χτίσιμο άλλων άλλων κατασκευών ενώ μερικές είναι εντοιχισμένες στην παρακείμενη Βυζαντινή εκλησία της Αγίας Μαρίνας..
Ανάμεσα στα ευρήματα της ανασκαφής της Αμερικανικής σχολής Αρχαιολογίας το 1937, περιλαμβάνεται κι ένας λίθινος πέλεκυς της νεολιθικής εποχής (ηλικίας πριν το 3000 π.Χ.), ενώ ο Λ. Λορντ (L. Lord - διευθυντής της Αμερικανικής αποστολής) χρονολογεί την πυραμίδα στον 4ο π.Χ. αιώνα, άποψη που ενστερνίζονται ακόμα και σήμερα οι αρμόδιοι φορείς και το Υπουργείο Πολιτισμού σε σχετική σελίδα του στο δίκτυο (βλ. Πυραμίδα Ελληνικού).
Ο Ρ. Σκράντον (R. Scranton - διευθυντής άλλης Αμερικανικής αποστολής), που μελέτησε τα κεραμικά, υποστηρίζει ότι ο νεολιθικός πέλεκυς "απλά, μπορεί να μεταφέρθηκε από κάπου μακριά σαν κάτι αξιοπερίεργο".
Αλλά το πως μπορεί να διατηρήθηκε ο νεολιθικός πέλεκυς "κάπου μακριά" για 2.500 τουλάχιστον χρόνια, να μεταφέρθηκε ως "κάτι αξιοπερίεργο" τον 4ο π.Χ. αιώνα στην πυραμίδα του Λιγουριού και να διατηρήθηκε στη νέα του θέση για άλλα 2.300 χρόνια, είναι ένα εύλογο ερώτημα που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί...

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ
Στις 9-2-1995 η Ακαδημία Αθηνών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των μετρήσεων που αφορούσαν την χρονολόγηση της πυραμίδας του Ελληνικού,βασισμένη στην μέθοδο της οπτικής θερμοφωταύγειας.Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο εργαστήριο Πυρηνικής χρονολόγησης του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και στο Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του "ΕΚΕΦΕ-Δημόκριτος".Η χρονολόγηση κατασκευής της πυραμίδας του Ελληνικού εντοπίσθηκε στο 2720 π.χ. .Τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν,οτι η πυραμίδα του Ελληνικού προηγείται κατά 100 (τουλάχιστον) έτη της πρώτης Αιγυπτιακής πυραμίδας του Ζοζέρ (2620 π.χ.) και είναι κατά 170 (τουλάχιστον)έτη αρχαιότερη της πυραμίδας του Χέοπος (2550 π.χ.) .
Ιστορικές Αναφορές

Μολονότι τα πυραμοειδή οικοδομήματα της Αργολίδας παρουσιάζουν από την φύση τους μεγάλο ενδιαφέρον, οι βιβλιογραφικές αναφορές σε αυτά είναι πολύ περιορισμένες ...
Ο Παυσανίας (2ος μ.Χ. αιώνας) στην Περιήγησή του θεωρεί την Πυραμίδα του Ελληνικού ως πολυάνδριο δηλαδή ως ομαδικό τάφο κατοίκων του Άργους.Συγκεκριμένα για την πυραμίδα του Ελληνικού αναφέρει :
"ΕΡΧΟΜΕΝΟΙΣ ΔΕ ΕΞ ΑΡΓΟΥΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΙΑΝ ΕΣΤΙΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΕΝ ΔΕΞΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΚΑΣΜΕΝΟΝ, ΕΧΕΙ ΔΕ ΑΣΠΙΔΑΣ ΣΧΗΜΑ ΑΡΓΟΛΙΚΑΣ ΕΠΕΙΡΓΑΣΜΕΝΑΣ..."
και συνεχίζει :
"ΕΝΤΑΥΘΑ ΠΡΟΙΤΩ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΡΟΣ ΑΚΡΙΣΙΟΝ ΜΑΧΗ ΓΙΝΕΤΑΙ, ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΜΕΝ ΙΣΩ ΤΩ ΑΓΩΝΙ ΣΥΜΒΗΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΣΙ ΚΑΙ ΑΠΑΥΤΟΥ ΔΙΑΛΛΑΓΑΣ ΥΣΤΕΡΟΝ, ΩΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΡΑΤΕΙΝ ΕΔΥΝΑΝΤΟ ΣΥΜΒΑΛΕΙΝ ΔΕ ΣΦΑΣ ΛΕΓΟΥΣΙΝ ΑΣΠΙΣΙ ΠΡΩΤΟΝ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ ΩΠΛΙΣΜΕΝΟΥΣ .ΤΟΙΣ ΔΕ ΠΕΣΟΥΣΙΝ ΑΦΕΚΑΤΕΡΩΝ (ΠΟΛΙΤΑΙ ΓΑΡ ΚΑΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΗΣΑΝ) ΕΠΟΙΗΘΗ ΜΝΗΜΑ ΕΝ ΚΟΙΝΩ..."
(Μετάφραση)
"Δεξιά καθώς κανείς πηγαίνει από το Αργος προς την Επιδαυρία υπάρχει οικοδόμημα που μοιάζει πολύ με πυραμίδα και έχει απεικονισμένες ανάγλυφες ασπίδες του σχήματος των αργολικών ασπίδων.
Αυτού είχε πολεμήσει ο Προίτος εναντίον του Ακρισίου για την βασιλεία, και λένε πως ο αγώνας έληξε ισόπαλος και γι' αυτό αργότερα συμφιλιώθηκαν, αφού ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μπόρεσε να πετύχει αποφασιστική νίκη.
Λένε πως τότε πρώτη φορά συγκρούστηκαν οπλισμένοι με ασπίδες και οι ίδιοι και το στράτευμά τους. Για όσους εκατέρωθεν έπεσαν, επειδή ήταν συμπολίτες και συγγενείς,έγινε σ' αυτό το μέρος κοινός τάφος."

Αξίζει να σημειωθεί η αναφορά του Παυσανία ότι η συγκεκριμένη μάχη ήταν η πρώτη που χρησιμοποιήθηκαν ασπίδες, αναφορά που δείχνει την παλαιότητα του συγκεκριμένου οικοδομήματος...
ΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΘΗΒΑΣ-ΑΜΦΕΙΟΝ- (3η χιλιετία π.Χ.)
Από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα πυραμίδων στην Ελλάδα αποτελεί η κλιμακωτή (τύπου μασταμπά) πυραμίδα του Αμφείου των Θηβών,την οποία ανακάλυψε και ερεύνησε ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος,τότε επιμελητής αρχαιοτήτων.Η ανασκαφή του μνημείου πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια των ετών 1971-73,ενώ η έκδοση των πορισμάτων της ανασκαφής και της ανάλυσης των στοιχείων που προέκυψαν ολοκληρώθηκε το 1981, όταν κυκλοφόρησε ο τόμος ΑΜΦΕΙΟΝ : έρευνα και μελέτη του Μνημείου του Αμφείου Θηβών γραμμένο από τον Θ.Γ. Σπυρόπουλο.Δυστυχώς, σύγχρονες επεμβάσεις (διάνοιξη παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας, ανέγερση σταθμού της ΔΕΗ και δημιουργία παιδικού σταθμού) έχουν αλλοιώσει τον λόφο, ο οποίος μόνο από κάποιο συγκεκριμένο σημείο αποκαλύπτει την βαθμιδωτή διάταξη της πυραμοειδούς κατασκευής του.Επί της κορυφής της βαθμιδωτής πυραμίδος βρέθηκε πλιθόκτιστος Τύμβος με τον τάφο,που αποδίδεται στους αδελφούς Αμφείωνα και Ζήθωνα,συνιδρυτές με τον Κάδμο της Θήβας,καθώς και αρκετά μικρά μεταλικά ευρήματα «αιγυπτιακής τεχνοτροπίας» κατά τον Θ. Σπυρόπουλο.Ο κιβωτιόσχημος (2.20 x 1.15 μέτρα) τάφος απότελείτο από μεγάλες λαξευμένες ασβεστολιθικές πλάκες.Επικυρώνεται έτσι η παράδοση από τον Παυσανία για το ΕΝ ΚΟΙΝΩ ΜΝΗΜΑ των αδελφώνΟι ανασκαφές εκτός από τον τάφο των Ζήθου και Αμφείωνος, έφεραν στο φως και άλλα σημαντικά στοιχεία : λείψανα οστών,χρυσά κοσμήματα και κάτω από τον τάφο σύστημα στοών και συράγγων.Η χρονολογία του τύμβου και της επ' αυτού επίχωσης δίνεται από κεραμεικά ευρήματα που περιλαμβάνουν πλήθος κεραμεικών οστράκων και σκεύη των πρωτοελαδικών ΙΙ χρόνων.Ο ίδιος ανασκαφέας αποδίδει στην ίδια εποχή και την κατασκευή των υδραυλικών έργων αποξήρανσης της λίμνης της Κωπαϊδος.Έργα και τα δύο των Μινύων με κέντρο τους τον Βοιωτικό Ορχομενό κατά την περίοδο 2.800 π.Χ. με 2.500 π.Χ.

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ Ν. ΧΑΝΙΩΝ
Επίσημες μελέτες, έρευνες ή ανασκαφές δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής - ακόμη και το ίδιο το μνημείο είναι άγνωστο στον κόσμο, και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε την χρήση που είχε στην αρχαιότητα ή την ηλικία του.Βρίσκεται σε υψόμετρο 290 μέτρων από την επιφάνεια της θαλάσσης στα Νότια του νομού Χανίων.Μέσα στον κώνο έχει λαξευτεί ένα δωμάτιο με διαστάσεις 2,20μ. x 2,10μ. και ύψος 1,40μ περίπου,στο οποίο μπαίνει κανείς από την είσοδο που είναι στα Δυτικά (στις 253° περίπου) διαστάσεων 1,2μ x 0,7μ. Η περιφέρεια του κώνου είναι περίπου 16 μέτρα και το ύψος του από την κορυφή μέχρι το δάπεδο του θαλάμου είναι περίπου 4,6 μέτρα.Η περιφέρεια της βάσης του είναι περίπου 29 μέτρα.Η "πυραμίδα" των Χανίων (στην πραγματικότητα είναι κώνος) είναι ένας λαξευμένος βράχος και είναι ένα μνημείο μοναδικό στο είδος του μιας και δεν υπάρχει καμία αναφορά για παρόμοιο κτίσμα-κατασκεύασμα.

Η ΒΡΑΧΟΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΤΑΫΓΕΤΟΥ
Οι Βραχοπυραμίδες γενικά έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο θέμα συζητήσεων για το αν είναι τεχνητά ή φυσικά κατασκευάσματα.'Έτσι και με αυτήν του Ταϋγέτου.Υπάρχει μία μεγάλη μερίδα ερευνητών που υποστηρίζουν ότι η κορυφή προφήτης Ηλίας του Ταϋγέτου λαξεύτηκε, προκειμένου να αποκτήσει πυραμιδοειδή σχήμα,ενώ υπάρχουν και άλλοι που υποστηρίζουν ότι η πυραμίδα είναι φυσική και δεν κατασκευάστηκε από ανθρώπινο χέρι.Όμως γεγονός είναι ότι όσοι επισκέπτονται την βραχοπυραμίδα παραξενεύονται από την απότομη αλλαγή του τοπίου στο σημείο που είναι η βάση της(στο σημείο που αρχίζει η βραχοπυραμίδα το βουνό γίνεται σχετικά λείο και ομαλό ενώ πιο πριν δεν είναι, την διαφοροποίηση του τοπίου στο σημείο που ξεχωρίζει η "πυραμίδα" από την "βάση" της),καθώς και την περίεργη σκιά της στην ανατολή και δύση του ήλιου(βλέπε πρώτη φωτο...).
H ετυμολογική ανάλυση τής λέξεως Λακωνία υποδεικνύει τήν επισήμανση τουλάχιστον τής πυραμίδας από τούς αρχαίους....
λάς(λίθος)+κώνος...


Πηγή:
α) "ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" του Χρήστου Λάζου.
β) "ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΟΕΙΔΩΝ" του Δρ. Ιωάννη Λυριτζή.

25 σχόλια:

xaroylita είπε...

Eυχαριστώ για το σχολιάκη σου, κουκλίτσα. Την ανάρτηση σου θα την διαβάσω σπίτι. Φιλάκια..

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Δεν ήξερα ότι υπάρχουν πυραμίδες στην Ελλάδα!! Κοίτα να δεις!!
Γεμάτος μυστήρια αυτός ο τόπος!
Ευχαριστούμε Εκατούλα :)

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

ΝΑ'ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΧΑΡΑ ΜΟΥ!ΦΙΛΑΚΙΑ!
ΣΟΥΖΑΝΑ;;;;;;;ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ;;;;;;ΟΣΟ ΖΟΥΜΕ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ!ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!

AA είπε...

Πυραμιδοπυρετός!

Αυτό του Λάζου για τις πυραμίδες μου έχει ξεφύγει αλλά πάλι τη πρώτη φορά που άκουσα για πυραμίδες στην Ελλάδα ήταν για πάνω στον Όλυμπο (!!!!!)....Οπότε είχα μια δυσπιστία :-)

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ AA!!!ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΕΣ ΤΩΡΑ Ε;

Χριστίνα είπε...

Πολύ ενδιαφέρον...είχα ξαναδιαβάσει ένα σχετικό αφιέρωμα στο Τρίτο Μάτι..
Ιδίως αυτή την Πυραμίδα του Ταϋγέτου είναι συγκλονιστική όταν δύει ο Ήλιος..

Καλό σου βράδυ

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλό το άρθρο σου Μαρία.

Χαιρετισμούς.

jacki είπε...

Καλέ περισσότερες κι από της Αιγύπτου. Απαπαπα έχασα το λογαριασμό.
Καληνύχτα.

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

Ναι christina,η σκια που κανει ειναι απιστευτα ομορφη!εσυ μου εδωσες την ιδεα braininfo....χαιρομαι που σου αρεσε!
...και υπαρχουν κι αλλες jacki μου... καλο βραδυ σε ολους!

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα καλως σε βρηκα και εδω πολυ ωραια και αξιολογη αναρτηση για την πυραμιδα των χανιων μπορω να πω μονο οτι ειναι.. υπεροχη πραγματικα.. καλο μηνα!

ωκεανος....

Λούσυ είπε...

Εντυπωσιακό!!! Πραγματικά δεν γνώριζα την ύπαρξη τόσων πυραμίδων στον τόπο μας, που να χρονολογούνται ως παλαιότερες από τις αιγυπτιακές! Ευχαριστούμε Εκάτη

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

Καλώς ήρθες στα μέρη μου breathlessemotions!ευχαριστώ πολύ!καλό σου βράδυ και καλό μήνα!!!

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

Λούσυ μου.......μάλλον έχεις να μάθεις πολλά απο εδώ!!!φιλιά κοπέλα μου!

Σπύρος είπε...

Να εισαι καλα για τις αναφορες σου η αληθεια ειναι οτι δεν γνωριζα τιποτα για ολα αυτα..ευγε για την ερευνα

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

Σ'ευχαριστω lockheart!καλο μηνα!

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

ΠΟΥ ΤΑ ΒΡΙΣΚΕΙΣ ΡΕ ΣΕΡΡΑΙΑ ? ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΙΔΕΑ ! ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ , Ε' ? ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ , ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΕΝΑ , ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΕΞΕΛΙΧΘΕΙ ΣΕ ΓΕΡΗ ΠΕΝΑ ! ΦΙΛΙΑ ! ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ !

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Γνώριζα ότι υπήρχαν αλλά τις λεπτομέρειες τις έμαθα από σένα.

Καλή σου μέρα.

alkis είπε...

ΜΑΡΙΑ ωραίο αφιέρωμα στο λυγουριό και στο ελληνικό τιε έχω δεί καλησπέρα

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ....έρχεσαι πάντα με χαμόγελο και ποιητική διάθεση!σέυχαριστώ!!!!
Χαίρομαι που έμαθες περισσότερα απο μ'ένα!να΄σαι καλα ΣΟΦΙΑ μου!!!
Καλώς ήρθες alkis στην ιστοσελίδα μου!

Χριστίνα είπε...

...και να προσθέσω την νοητή πυραμίδα του Παρθενώνα, για την οποία έκανα μια ανάρτηση εχθές, παρακινημένη από την δική σου εγγραφή..
Σ' ευχαριστώ..

Καλό μήνα και καλή συνέχεια στις πολύ ενδιαφέρουσες εγγραφές σου..

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ενδιαφερουσα η αναφορα για τις πυραμιδες στην Ελλαδα.Απο οτι γνωριζω ειναι συνολικα 15,αλλα οι πιο γνωστες ειναι αυτες που αναφερεις.Οσον αφορα την πυραμιδα της Θηβας,οι πρωτες ανασκαφες εγιναν απο τους Ναζι,στον Β΄ παγκοσμιο πολεμο.Αλλα το ελληνικο κατεστημενο αποσοβει οτι εχει σχεση με αυτο,η το μεταφερει στην κλασσικη περιοδο η τις αγνοει τελειως.Οι Αιγυπτιακες πυραμιδες,βεβαιως και ειναι πιο προσφατες απο τις ελληνικες,αλλα ειναι και αυτες ελληνικες.Ας λενε οτι θελουν.Ο Αιγυπτος και ο Δαναος ηταν αδελφια.Και η χωρα ακομη ετσι ονομαζεται,και η πυραμιδα ειναι ελληνικη λεξη.Αλλα θα ελθει ο καιρος που ολοι αυτοι οι εμμισθοι και ανθελληνες αρνητες και διαστρεβλωτες,θα πανε στο σπιτι τους.Επωφελουνται απο την αγνοια του κοσμου.Εχουν καταστρεψει τα παντα.Αλλα η ελληνικη γη θα ξερνα παντοτε πνευμα απο τα σπλαχνα της.Οτι και να κανουν.

Αρισταρχος

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

christina μου καλά έκανες!μπράβο σου!!!!
Αρισταρχε καλώς ήρθες στην ιστοσελίδα μου!αλο σας απόγευμα!

Ανώνυμος είπε...

Αν μη τι άλλο στη σελίδα σου
διαβαίνει φως..
Μια άλλη διάσταση στο ορίζοντα
της αν-εφήμερης γνώσης..
Απλά σ΄ ευχαριστώ..
Να είσαι καλά Εκάτη και να μας ξεναγείς
στα αδιόρατα μονοπάτια
της ψυχής και της νόησης..
Όπως εσύ γνωρίζεις..
Τη θερμή καλημέρα μου..

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

Καλησπέρα Τάκη,σέυχαριστώ για τα καλά σου λόγια....στη δική σου σελίδα νά'ξερες πόσο φώς διαβαίνει!!!νά'σαι καλά!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΦΟΒΟΣ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΖΙΓΚΟΥΡΑΤ ΗΤΑΝ ΟΡΥΧΕΙΑ ΙΡΙΔΙΟΥ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΗΤΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ. ΤΡΑΒΩΝΤΑΣ ΟΙ ΚΕΝΤΑΥΡΙΑΝΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ. ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ BATTLEFIELD EARTH ΤΟΥ ΙΔΡΥΤΗ ΤΩΝ DIANETICS ΤΟΥ ΑΔΗ RON HUBBARD. ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 2013 ΝΕΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΖΕΤΑ ΜΕΣΟ ΑΣΤΡΟΠΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΓΗ. ΟΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΥΚΟΤΗΤΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΚΟΝΤΕΛ. PREPARE FOR BATTLE
Πασχαλης (maphteah@yahoo.com)