ЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2008

~ ΣΠΙΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ~


Τα σπίτια στην αρχαία Ελλάδα είχαν να αντιμετωπίσουν λίγο πολύ τα προβλήματα που έχουν και τα δικά μας σήμερα με βασικότερα την ζέστη και το κρύο. Ας δούμε όμως τι έκαναν σοφά οι αρχαίοι Έλληνες κι εμείς συνήθως δεν μπαίνουμε στον κόπο ούτε καν να αντιγράψουμε...

θερμομόνωση:

Οι τοίχοι των σπιτιών φτιαχνότανε συνήθως από λάσπη και από πέτρες. Μιας και δεν είχε ανακαλυφθεί ακόμα το τσιμέντο για μαζική χρήση, χρησιμοποιούσαν για καλύτερο «δέσιμο» και αντοχή της λάσπης, άχυρο, αυγά και μαλλιά από κατσίκες. Ο βόρειος τοίχος γινόταν παχύτερος και με τα ελάχιστα δυνατά ανοίγματα. Η είσοδος συνήθως βρισκόταν στην ανατολική και σπανιότερα στην νότια πλευρά.
Ο φόβος της καταστροφής από σεισμό οδηγούσε τους αρχαίους προγόνους μας να σφάζουν και ένα κόκορα στα θεμέλια του σπιτιού σαν θυσία εξευμενισμού στους χθόνιους Θεούς. Το έθιμο επιβιώνει μέχρι σήμερα σε αρκετές περιοχές.


χρήση φυτών για κλιματισμό:

Στην βόρεια πλευρά του σπιτιού συνήθως φυτευότανε κάποια αειθαλή δέντρα, όπως ελιές, ώστε με το φύλλωμά τους να εμποδίζουν τον χειμωνιάτικο κρύο βόρειο άνεμο να πέσει απ' ευθείας πάνω στο σπίτι. Στην νότια πλευρά συνήθως υπήρχαν φυλλοβόλα δένδρα, που τον χειμώνα χωρίς φύλλα δεν εμπόδιζαν τον ήλιο από το να ζεστάνει το σπίτι, αλλά το καλοκαίρι προσφέρανε όλη τους την σκιά.
Σήμερα ξανασυναντάμε σε κάποια σχέδια τις παλιές ιδέες για φυσική δροσιά στα κτίσματα με την βοήθεια φυτών, αλλά και πολλές φορές για να βελτίωση την ηχομόνωσης απ' τους θορύβους του περιβάλλοντος.

μόνο όσος ήλιος χρειάζεστε:

Οι αρχαίοι Έλληνες δεν σταματήσανε μόνο στην χρήση φυτών για κλιματισμό. Χρησιμοποιούσαν πάνω από τις νότιες πόρτες και παράθυρα μία προέκταση της σκεπής με προσεκτικά σχεδιασμένο μέγεθος. Το μέγεθος αυτής της προέκτασης ήταν υπολογισμένο με τέτοιο τρόπο που το καλοκαίρι ο ήλιος εμποδιζόταν από το να πέσει μέσα στο σπίτι αλλά το χειμώνα που έχει χαμηλότερη τροχιά αυτή η προέκταση δεν τον εμπόδιζε απ' το να ζεσταίνει και το εσωτερικό του σπιτιού.
Μία άλλη έξυπνη εναλλακτική κίνησή τους ήταν η χρήση κληματαριάς συγκεκριμένου ύψους και πλάτους. Πετύχαιναν σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα και τρώγανε και τα σταφύλια! :-)
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι οικολογικά ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι αρχιτέκτονες ξαναεφαρμόζουν παρόμοιες λύσεις για πελάτες που είναι σε θέση να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν την ποιοτική διαφορά. Μπορείτε να ανακατασκευάσετε κάτι παρόμοιο για ένα νότιο παράθυρό σας; Δοκιμάστε να ρυθμίσετε και το ύψος της τέντας σας ανάλογα!
για περισσότερα: αρχές βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής στο http://www.geocities.com/ResearchTriangle/Facility/8776/indice_E.html και το θαυμάσιο βιβλίο «το οικολογικό σπίτι» του Κ.Τσίπιρα


θερμοανακλαστικό χρώμα:

Φυσικά όπως μπορείτε να δείτε μέχρι και σήμερα στα περισσότερα παραδοσιακά Ελληνικά σπίτια, το χρώμα παραμένει λευκό! Αυτό συναντάται κυρίως στα ηλιόλουστα νησιά και χρησιμοποιείται για να ελαχιστοποιήσει την ζέστη απ' τον ήλιο. Επίσης ο ασβέστης που χρησιμοποιείται ειδικά στα νησιά του Αιγαίου για λεύκανση των τοίχων διαθέτει και μια σειρά άλλων ευεργετικών ιδιοτήτων όπως η απολύμανση και η απορρόφηση της υγρασίας, αποτροπή εντόμων κλπ.
Αυτή η απλή και οικονομική ιδέα μπορεί να βοηθήσει κάθε κτίσμα να λιγοστέψει την θερμότητα που του προσθέτει ο ήλιος αλλά σχεδόν κανένας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται σοβαρά. Προτιμάμε να ξοδεύουμε τα χρήματά μας στην χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα τόσο με την θερμότητα που παράγουν όσο και με τους χλωροφθοράνθρακες (CFC) που χρησιμοποιούν. Μεταθέτουμε το πρόβλημα λίγα μέτρα μακριά μας και νομίζουμε ότι δεν είναι πια δικό μας...
Σαν παράδειγμα, ένα λευκό αυτοκίνητο ίδιου τύπου με ένα μαύρο, σταθμευμένα στο ίδιο ηλιόλουστο σημείο μπορούν να έχουν διαφορά εσωτερικής θερμοκρασίας πάνω από 10 βαθμούς. Μπορείτε να παρατηρήσετε όταν μετά από βροχή βγει ήλιος πόσο πιο γρήγορα στεγνώνουν τα σκούρα αυτοκίνητα!
Μια παρατήρηση όσον αφορά το «λευκό» χρώμα. Η ανακλαστικότητα δεν οφείλεται μόνο στο ίδιο το λευκό χρώμα αλλά και σε επιμέρους χαρακτηριστικά εγγενή σε κάθε υλικό όπως: Εκτός από το ορατό φάσμα πόσο υπέρυθρο αντανακλά το υλικό; Το υπέρυθρο φως μεταφέρει αρκετά μεγάλα ποσά ενέργειας!. Αόρατο στο γυμνό μάτι αποκαλύπτει την ύπαρξή του στην υπέρυθρη φωτογράφηση και όπως ξέρει όποιος έχει ασχοληθεί με αυτήν, τα πράγματα γύρω μας, τόσο τα φυσικά αντικείμενα όσο και οι τεχνητές κατασκευές, έχουν διαφορετική όψη στο υπέρυθρο φάσμα.

δίκτυο ύδρευσης:

Το πρώτο γνωστό δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης για ολόκληρη πόλη το συναντάμε στην Κνωσό. Οι ανασκαφές του 'Αρθουρ Έβανς στις αρχές του αιώνα έφεραν στο φως ένα εντυπωσιακό σύστημα ύδρευσης. Το νερό μεταφερόταν μέσα σε πήλινες σωλήνες από αρκετά μακριά απ' τις περιοχές Κουναβων και Αρχανών στο υδραγωγείο της πόλης και από εκεί διανεμόταν στα σπίτια. Τα σπίτια ήταν ξύλινα, πέτρινα και μαρμάρινα και μερικά απ' αυτά με τρεις, λιγότερα με τέσσερις αλλά και λίγα, όπως το παλάτι, με πέντε ορόφους. Κάποια δημόσια κτήρια, μάλλον αποθήκες τροφίμων, είχαν επενδυμένους τοίχους με κεραμικά πλακάκια παρόμοια με τα σημερινά.


σχέδιο αρχαίων σωλήνων και ενώσεων:
Υδραυλικά στο παλάτι της Κνωσού στην Κρήτη από την Πρώτη ΜεσοΜινωική περίοδο περίπου 2000 π.Χ. Τα τμήματα (πήλινων σωλήνων) από ψημένο πηλό είχαν κατασκευαστεί με τρόπο που να εγκαθιστώνται εύκολα. Αλληλοεπικάλυψη των άκρων των σωλήνων χρησιμοποιούταν για ομαλές ενώσεις, εξασφαλίζοντας ελεύθερη ροή του νερού και ελάχιστο στροβιλισμό. Πριονωτή διαμόρφωση των ενώσεων διατηρούσε την ένωση σίγουρη. Έτσι όπως είναι δεν λέει και πολλά, αλλά βλέπουμε κατασκευή πήλινων σωλήνων με κατάλληλα διαμορφωμένα άκρα που επέτρεπαν συνδέσεις με μέγιστη ασφάλεια αλλά και βέλτιστη ροή. Είναι προφανές ότι για τέτοια ακρίβεια συνδέσεων θα χρησιμοποιούσαν καλούπι στις κατασκευές που θα εξασφάλιζε τόσο ομοιογένεια και τυποποίηση σωλήνων όσο και ταχύτητα παραγωγής. Το σχήμα δείχνει να έχει μπει πηλός για σφράγισμα της ένωσης όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Τουλάχιστον ενδιαφέρον!
'Αλλο ενδιαφέρον σημείο που έγινε γνωστό μόνο μετά από την σύγχρονη επανεφεύρεσή του, είναι σημεία του συστήματος υδρεύσεως σχεδιασμένα έτσι που με στροβιλισμό λόγω ροής μέσα από σπειροειδούς σχήματος σωληνώσεις να ανεβάζουν την πίεση ή την ταχύτητα του νερού ανάλογα με την ανάγκη σε κάθε σημείο. Απλός τρόπος καθαρισμού ήταν τα ενδιάμεσα φρεάτια συντήρησης του δικτύου όπου έπεφτε η πίεση του νερού και μπορούσαν να επιπλεύσουν ή να βυθιστούν οι όποιες ακαθαρσίες πριν το νερό συνεχίσει την πορεία του.
Ο Αυστριακός αινιγματικός επιστήμονας Βίκτωρ Σαουμπέργκερ στις αρχές του 20ού αιώνα ασχολήθηκε αρκετά με τις δυνάμεις του νερού και τις ιδιότητές του με φημολογούμενα εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά η δουλειά του εξαφανίστηκε μετά τον 2o παγκόσμιο πόλεμο και τα ίχνη του χάνονται στις ΗΠΑ το '50.

δίκτυο αποχέτευσης:

Στην Κνωσό συναντάμε για πρώτη φορά η χρήση σιφωνίου στην αποχέτευση. Η ποιότητα ζωής και προφανώς η γνώση κανόνων υγιεινής μέσα στο σπίτι δεν μπορούσε να συμβιβαστεί με ανεπιθύμητες οσμές απ' το δίκτυο αποχέτευσης. Το ξανασυναντάμε και στην Θήρα με οργανωμένο αποχετευτικό δίκτυο.
Πανάρχαιο δίκτυο αποχέτευσης αναφέρεται στον πολιτισμό των Αζτέκων όπου τα ανθρώπινα περιττώματα συλλέγονταν και χρησιμοποιούνταν για λίπασμα, τα δε ούρα στην παρασκευή βαφών (?), αλατιού... Η πόλη του Τενοκτιτλάν εθεωρείτο καθαρότατη και χίλια άτομα κάθε ημέρα καθάριζαν τους δρόμους της και μόνο.
Εξαιρετικές πληροφορίες με εκτενή βιβλιογραφία βρίσκονται στο http://northcoast.com/~spdtom/a-med.html.
Χρειάζεται να φτάσουμε στα 1589, όταν το αποχωρητήριο με καζανάκι και βόθρο φέρνει με την βοήθεια του Τζ. Χάρινκτον «σύγχρονες ανέσεις» στην πολιτισμένη πια Αγγλία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το διάσημο για τον πλούτο του παλάτι των Βερσαλλιών δεν είχε αποχέτευση.


ενδοδαπέδια θέρμανση:


παλάτι Κνωσού
'Αλλο στοιχείο που αποδεικνύει την εξελικτική ανωτερότητα της Κνωσού σε σχέση με τα υπόλοιπα γνωστά κτίσματα της εποχής εκείνης είναι ο τρόπος θέρμανσης κάποιων δωματίων του παλατιού. Υπήρχαν κάτω από το δάπεδο σωλήνες μέσα από τις οποίες πέρναγε ζεστό νερό θερμαίνοντας όλο τον χώρο.
Ο Μ.Τρίβαλντ στην Σουηδία το 1716 ξαναδίνει μια νέα πνοή στην χρήση της ενδοδαπέδιας θέρμανσης κι έτσι αρκετοί χώροι ιδιωτικοί και δημόσιοι θερμαίνονται με αυτό τον τρόπο σήμερα. Στην Ολλανδία χρησιμοποιείται μέχρι και σε κάποιες γέφυρες για να λιώνει τον πάγο τον χειμώνα αλλά και να ψύχει την άσφαλτο το καλοκαίρι!

Την εποχή της ακμής της υπολογίζεται ότι η Κνωσός είχε σχεδόν 100.000 κατοίκους. Σε μια τοιχογραφία παρατηρούμε λευκό αξιωματικό και μαύρους «μισθοφόρους», πράγμα μας που δίνει στοιχεία για την ισχύ της και την επιρροή της στο τότε ευρύτερο περιβάλλον της.

Και μετά απ' τις επιρροές της Αρχιτεκτονικής επιστήμης στον πολύ κόσμο ας δούμε τι μπορούσε να κάνει για τους λίγους!


κατασκευή θόλου:

Είσοδος θολωτού τάφου Ατρέως
Αν πάμε στις Μυκήνες θα δούμε τον περίφημο «Θησαυρό του Ατρέα», μια θολωτή κατασκευή ενός πολιτισμού που ήκμασε από το 1600 μέχρι το 1200 π.Χ. Η θολωτή αυτή κατασκευή που χρησιμοποιήθηκε σαν τάφος έχει 14.6 μέτρα διάμετρο και 13.4 μέτρα ύψος. Είναι κατασκευασμένη από προσεκτικά κομμένες πέτρες που δεν συνδέονται μεταξύ τους με κανένα συνδετικό υλικό. Οι 33 σειρές από κομμένες πέτρες, κρατιούνται στην θέση τους απ' την βαρύτητα και από την πίεση που ασκεί ο λόφος χώματος που βρίσκεται από πάνω τους. Αν δηλαδή κάποιος αφαιρούσε το χώμα του λόφου είναι πολύ πιθανόν η κατασκευή να κατέρρεε! Η κατασκευαστική δυσκολία που παρουσιάζει μία τέτοια κατασκευή την κάνει ιδιαίτερα σπάνια.
Στην είσοδό της υπάρχει πάνω απ' την πόρτα του θολωτού τάφου, κατάλληλα επεξεργασμένος ογκόλιθος 122 τόνων. Πάνω απ' αυτόν υπάρχει κενό ανακουφιστικό τρίγωνο που προφυλάσσει έξυπνα την πόρτα απ' το υπερβολικό φορτίο, κατανέμοντας το βάρος της οροφής στα πλάγια. Οι γνώσεις που απαιτεί η κατασκευή ενός μνημείου τέτοιου μεγέθους και μάλιστα συνδυασμένες με τα υλικά και τον τρόπο σύνδεσής τους προκαλούν τουλάχιστον σεβασμό για τους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν και υλοποίησαν μία τέτοια κατασκευή.
Κυκλοφορεί συχνά η λανθασμένη αντίληψη ότι το τόξο, η αψίδα, η καμάρα και ο θόλος αποτελούν ρωμαϊκή εφεύρεση. Αυτό μοιάζει σχεδόν σωστό αν παραμείνουμε στην επιφάνεια της ιστορίας αλλά και της γης! Οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν κυκλικές κατασκευές χωρίς κανένα πρόβλημα τουλάχιστον απ' την Μυκηναϊκή περίοδο αλλά αποκλειστικά για κατασκευές εντός της γης, αφιερωμένες είτε σε χθόνιους θεούς είτε σε ότι ήταν σχετικό με τον θάνατο. Τις βρίσκουμε σε τάφους, νεκρομαντεία κλπ.όπως οι τάφοι της Βεργίνας, της Πύλου κ.α. Στην επιφάνεια σε ότι ήταν σχετικό με την ζωή χρησιμοποιούταν ευθύγραμμες κατασκευές. Μικτού τύπου κατασκευές χρησιμοποιούταν για θεούς που είχαν σχέση τόσο με την ζωή όσο και με τον θάνατο. Οι Ρωμαίοι έβγαλαν στην επιφάνεια αυτές τις κυκλικές κατασκευές και τις χρησιμοποίησαν κατά κόρον, όταν ουσιαστικά κατάργησαν τις χθόνιες λατρείες.
Οι διαστάσεις του «Θησαυρού του Ατρέα» ξεπεράστηκαν από αντίστοιχη κυκλική κατασκευή στο γνωστό Πάνθεον της Ρώμης κατασκευασμένο απ' τον Απολλόδωρο τον Δαμασκηνό, 1350 χρόνια αργότερα...! Η κορυφη του θόλου όμως στο Πάνθεον είναι άνοιγμα εξαερισμού και φωτισμού αποφεύγοντας το δυσκολώτερο κατασκευαστικό κομάτι του θόλου. Και φυσικά στην κατασκευή του υπήρχε ήδη διαθέσιμο σαν δομικό συνδετικό υλικό το τσιμέντο.


τοξωτή πύλη Παλαιομάνινας :
Στην Παλαιομάνινα Αιτωλοακαρνανίας, σχεδόν 55 χιλιόμετρα απ' την πόλη του Αστακού, σώζεται τμήμα αρχαίων τειχών με την αρχαιότερη γνωστή τοξωτή πύλη. Η ηλικία της υπολογίζεται περίπου 5.000 ετών και αποτελεί τμήμα των τειχών πόλης με περίμετρο σχεδόν 5 χιλιομέτρων. Η αρχαία πόλη είχε δύο ακροπόλεις, αρκετούς πύργους και σώζεται τμήμα του λιθόστρωτου δρόμου που συνέδεε την πόλη με τον Αχελώο.
Απ' ότι καταλαβαίνετε είναι προφανές ότι η "ρωμαική αψίδα" προϋπήρχε των Ρωμαίων. Και φυσικά δεν υπάρχει μόνο αυτή η τοξωτή πύλη σαν απόδειξη, αλλά και οι Μυκηναϊκές τοξωτές γέφυρες...

21 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Π ρ ό τ α σ η…..

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες bloggers….:
βλέποντας κι ακούγοντας…., με μεγάλη μου λύπη κι εγώ…., κυρίως, τα εφηβάκια –μας
να τραγουδούν ‘’φτηνά’’ τραγούδια…., ως επί το πλείστον, της ερωτ’’αγάπης’’….,
και ξέροντας, ως όλοι μας, τη δύναμη που έχει το τραγούδι
στη διαμόρφωση χαρακτήρα και συμπεριφοράς…., κι όχι, μόνο, της ερωταγαπικής….,
κάτι που με ανευθυνότητα τους το ‘’επιβάλλουν’’….: δισκογραφικές εταιρείες,
ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί,….. λες και σε συμπαιγνία….,
τολμώ….,
αν και ξέρω πως…., και, μ’ αυτό…., θα ενοχληθούν’’ μερικοί και μερικές bloggers….,
να σας κάνω μια ‘’ανάλογη’’ πρόταση….!

Έχοντας…., ήδη….. και με ‘’ανάλογη’’ πρόταση…., προσφέρει
1095 τραγούδια και ‘’τραγούδια’’ –μου….,
και, σχετικής θεματολογίας μέσα απ’ το μπλογκ μου….: URL : www.alexandros-zivas.gr....,
κάτι σαν ‘’αντίπραξη’’ στη ‘’συμπαιγνία’’ των ως άνω αναφερόμενων παραγόντων….,
προτείνω…., πάντα, για τον ίδιο σκοπό….,
να δημιουργήσουμε μια ‘’Τράπεζα στίχων προσφοράς’’….,
όπου Έλληνες στιχουργοί και ποιητές να τους προσφέρουν…., αφιλοκερδώς κι αυτοί….,
είτε για επιτραπέζια ημερολόγια προσφοράς….. είτε για τη δημιουργία μουσικών CD’s….!

Ίσως….. να φανεί αφελής και ουτοπική η πρότασή μου….,
ή κι εγώ….. αφελής…. κι ονειροπόλος ουτοπιστής….,
αλλά….. ας σκεφτούμε τη δύναμη που μας προσφέρει η ‘’Μπλογκόσφαιρα’’….,
που….. από ‘’βαβελική’’ Κατάρα…., ως ‘’μερικοί’’ ‘’μοιροπλάστες’’ –μας τη θέλουν….,
μπορούμε…., και, με ‘’τέτοια’’ : ‘’τρελά’’ της ‘’τρελής’’ λογικής…., ή και λογικής ‘’τρέλας’’….,
να την κάνουμε Ευλογία….!

Έτσι…., καθώς πιστεύω πως….,
ως παλαιότεροί μου bloggers…., που, μόλις, 3 μηνών blogger εγώ….,
είστε οργανωμένοι, και, για ‘’τέτοια’’ : ‘’τρελά’’….,
ελπίζω…., κι εάν, βέβαια, βρίσκετε ενδιαφέρουσα κι εφικτή την πρότασή μου αυτή….,
να συναποφασίσετε…., πάντα, για ‘’τέτοιον’’ σκοπό….,
για τα περί μιας ‘’Τράπεζας στίχων προσφοράς’’….!

Και…., εάν…., πάλι και γι’ αυτό, τότε….,
σαφώς, κι αφού το συναποφασίσετε…., είτε για ‘’επιτραπέζιο ημερολόγιο’’ είτε για CD….,
τολμήσετε να ανοίξετε και τραπεζικό λογαριασμό….,
σας υπόσχομαι πως…., ως πρώτη προσφορά χρημάτων από πλευράς μου….,
θα συνεισφέρω στην ευλογητή προσπάθειά –σας, –μας, 300 Ευρώ….,
που, πιθανόν, να βρεθούν και εξωμπλογκοσφαιρικοί χορηγοί….!

Μα θα χαρώ, ‘’το ίδιο’’, και, εάν κάποιοι μουσικοσυνθέτες ή κάποιες μουσικοσυνθέτριες….,
συνάδελφοι ή συναδέλφισσες μπλόγκερ….. ή μη….,
ανταποκριθούν στην ανάλογη πρότασή μου….. που υπάρχει στο μπλογκ μου….,
όπου, το ξαναλέω, προσφέρω αφιλοκερδώς και για όποιον φιλανθρωπικό σκοπό
1095 τραγούδια και ‘’τραγούδια’’ –μου…., αφ’ ενός για τη δημιουργία
3 επιτραπέζιων ημερολογίων….. για τα έτη....: 2010, 2011 και 2012….,
κι αφ’ ετέρου για τη δημιουργία ενός, ή και πλέον, CD….!

Φυσικά, το 2ο, εφόσον τυχόν μουσικοσυνθέτες/θέτριες κρίνουν κάποια άξια μελοποίησης….,
πάλι, για τον ίδιο σκοπό…., κι εγώ…., μα κι οι ανταποκριθησόμενοι/σόμενες αυτοί/αυτές….,
όπου, τότε, θα έχω…., κι εγώ κι εκεί…., συμμετοχή και με δικιά μου μουσική και στίχο….,
ενώ, αργότερα κι έτσι και γι’ αυτό, και με τραγούδια –μου σε στίχο στην αγγλική γλώσσα….!

Εάν δε σας ενοχλεί το παρόν μήνυμά μου…., μπορείτε να το διαγράψετε….,
ναι, και διόλου δεν θα με πειράξει….!
Σας ευχαριστώ πολύ….. και, προπαντός, γεια….: Αλέξανδρος Ζήβας…..

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη εγγραφή..
Σπουδή και στοχασμός..
Στην ευστροφία και πρακτική σκέψη
των αρχαίων Ελλήνων..
Αν μη τι άλλο μαθαίνουμε..
Να είσαι καλά Εκάτη μου
και να μας ξεστρατίζεις..
Από το κόσμο της φθοράς..
Να μας περιηγείσαι στο φως..
Στον στιλπνό αέρα..
Στο αρχέγονο δημιουργικό πάθος..

Τη θερμή καλησπέρα μου..

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

Αλέξανδρε,μακαρι να γινει πραγματικοτητα η προταση σου....δεν θα σβησω φυσικα το σχολιο σου.....να εισαι καλα!

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

να εισαι καλα Τακη...,ευχαριστω για τα ομορφα σου λογια ποιητη!την καλησπερα μου!

Χριστίνα είπε...

Καλησπέρα, Εκάτη...
πολύ ενδιαφέρουσα και "φωτεινή" εγγραφή..
συγχαρητήρια....

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

christina μου.....σ'ευχαριστω!

Σουζάνα Xατζηνικολάου είπε...

Καλησπέρα!
Πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση, ήταν σα να έβλεπα ντοκιμαντέρ!
Μακάρι να τα ήξερα όλα αυτά όταν επισκέφθηκα την Κνωσό, θα τα έβλεπα όλα με άλλο μάτι! Όχι ότι δεν τη θαύμασα βέβαια, αλλά θα είχα και μερικά πράγματα ακόμα να εκτιμήσω.
Τελικά καμιά φορά οι πιο έξυπνες ιδέες είναι και οι πιο απλές, όπως το λευκό χρώμα που αναφέρεις.
Είχα σκοπό να πάω στις Μυκήνες με την πρώτη ευκαιρία. Πολύ ωραίες οι πληροφορίες σχετικά με τον τάφο του Ατρέα. :)

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ είπε...

ΕΚΑΤΗ καλησπέρα ! Τα αρχαία , σου έγιναν έμμονη ιδέα κι εμείς σου κάνουμε παρέα ! Συνέχισε μικρή Σερραία , κανείς δεν ξέρει ο χρόνος τί θα φέρει ! Μπορεί για παράδειγμα , για κλιματισμό ηλεκτρικό να φτιάξουμε αρχαίο φυσικό ! Αλλά που να βάλουμε τα δέντρα , πάνω στα τσιμέντα ? ΓΡΆΨΕ ΕΣΥ ΚΙ Η ΛΥΣΗ ΙΣΩΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ! Καλό βραδάκι ΜΑΡΑΚΙ !

Ανώνυμος είπε...

Αυτό είναι το ΑρχαιοΕλληνικό Φενκ Σούϊ

Χαιρετισμούς.

NISPELL είπε...

Ενα εκπληκτικο Ποστ'Κινηματογραφικο οπως ειπε&Σουζανα...Πολλα'πολλα 'μπραβο.....:)
Nispell

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

Σουζάνα μου....οταν ξαναπάς....θα ξέρεις το μεγαλείο τους!!!!!

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ....είσαι....άπαιχτος!!!!
braininfo...κατα κάποιον τρόπο ετσι ειναι!
Νις!!!!!παντα με την καλή κουβέντα σου!!σας ευχαριστώ πολύ-πολύ!φιλιά!

Αγγελος είπε...

Είναι δυνατόν αυτοί οι πρωτόγονοι που μένανε σε στάβλους, κοιμότανε στο χώμα και φόραγαν σεντόνια να είχαν σκεφτεί τέτοια πράγματα. Μπα!!! Λάθος πληροφορίες θα έχεις.
Μην παραξενευτείς αν ακούσεις κάτι τέτοιο. Σε μια εποχή που η αξία του ανθρώπου και η εξέλιξη της κοινωνίας υπολογίζεται με βάση το τι φοράμε και το τι οικιακό εξοπλισμό έχουμε στο σπίτι.
Είμαστε τόσο εγωιστές, στενόμυαλοι και αλλοτριωμένοι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως η τεχνολογία στην αρχαιότητα υπήρχε για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και να τον βελτιώνει και όχι για ικανοποιεί τα συμφέροντα των λίγων που έχουν αναγάγει τη μόδα και τον μοντερνισμό στη σημαντικότερη αξία του ανθρώπου, μέσα από μια κατευθυνόμενη τεχνολογία και γεμάτη σκοπιμότητες που μας μαθαίνει πως η αγορά και η απόκτηση αντικειμένων είναι ο σκοπός της ζωής μας και μέσω της απόκτησης προϊόντων, παράγωγα της φτωχής σε σχέση με τους αρχαίους τεχνολογίας, βελτιωνόμαστε.
Κάποιος μίλησε για συγγραφική ικανότητα!!! :))
Καλό απόγευμα

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

homoblogous....'Αν κάποιος γεννηθεί τυφλός και δεν μπορεί να δεί το φώς της ημέρας.....δεν σημαίνει οτι δεν υπάρχει φως....οι αρχαίοι 'Ελληνες έθεσαν τις βάσεις για όλες τις σύγχρονες επιστήμες,επιπλέον επιστήμη χωρίς ηθική,δεν οδηγεί σε βελτίωση του ανθρώπινου πολιτισμού...'Αν εννοούν την απειλή του πυρηνικού ολοκαυτώματος και την συνεχή μόλυνση του περιβάλλοντος βελτίωση..."'Ατομο είναι το μικρότερο σωματίδιο της ύλης που δεν πρέπει να διασπαστεί" -ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ-'Αν δεν ήξερε τις συνέπειες της διάσπασης του ατόμου,τότε πώς το είπε αυτό;Μάλλον θα έπρεπε να μελετήσουν....

Αγγελος είπε...

Αν κατάλαβα καλά αυτό που σε ενόχλησε είναι ότι : πως μπορεί να είναι ανθρωποκεντρική η επιστήμη των αρχαίων όταν ένα συστατικό της, όπως αυτό του ατόμου, αποδείχτηκε τόσο καταστροφικό για τον άνθρωπο και τον πλανήτη.
Σε περίπτωση που εννοείς αυτό, τότε εκεί έγκειται η διαφορά μεταξύ ανθρωποκεντρικής επιστήμης των αρχαίων και μη ανθρωποκεντρικής των σύγχρονων. Δηλαδή επιβεβαιώνει με καλύτερο τρόπο αυτό που είπα.
Αν στο μέλλον μπορέσουν και κατασκευάσουν κάτι καταστροφικό με το νερό δεν σημαίνει πως το νερό είναι κακό για την ανθρωπότητα.

Λούσυ είπε...

Αν και έχω κάνει σπουδές πάνω στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό πολλά από αυτά δεν τα γνώριζα. Τα συγχαρητήριά μου πραγματικά το άρθρο αυτό είναι άξιο εκτύπωσης. Νομίζω ότι θα ναι το καλύτερο δώρο σου στους μικρούς μαθητές μου... Φιλιά!!!

ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ είπε...

Τόσες λεπτομέριες ομολογώ δεν τις ήξερα.Γι' αυτό έρχομαι, για να μαθαίνω από όλα αυτά που εξαιρετικά μας παρουσιάζεις.
Να είσαι καλά...όμορφο βράδυ

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

Λούσυ μου......τιμή μου να το εκτυπώσεις και να το μοιράσεις στους μαθητες σου!
Σοφία μου....οι λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.....περιληπτικά τα γράφουν και στα.....σχολικά βιβλία!καλό σας βραδυ κορίτσια!

EL.ZIN είπε...

Πολύ ουσιαστική σε γνώση και πληροφορίες,
η εγγραφή και εξαιρετικούενδιαφέροντος
για το
....ΑρχαιοΕλληνικό Φενκ Σούϊ
!

¨Όμως όπως λέει και homoblogous

Είμαστε τόσο εγωιστές, στενόμυαλοι και αλλοτριωμένοι που δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως η τεχνολογία στην αρχαιότητα υπήρχε για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και να τον βελτιώνει και όχι για ικανοποιεί τα συμφέροντα των λίγων που έχουν αναγάγει τη μόδα και τον μοντερνισμό στη σημαντικότερη αξία του ανθρώπου, μέσα από μια κατευθυνόμενη τεχνολογία και γεμάτη σκοπιμότητες που μας μαθαίνει πως η αγορά και η απόκτηση αντικειμένων είναι ο σκοπός της ζωής μας...

Η γνώση είναι για να βοηθά τον άνθρωπο να ζήσει καλύτερα και ποιοτικά και πιο κοντα στον εαυτό του και στην φύση.
Όχι να τον παγιδεύει σε λάθος διαδρόμους και να τον αποξενώνει...

Τι νόημα έχει να γεμίσουμε την ζωή μας με πλαστικά και αυτοκίνητα,
οταν έχουμε γίνει τόσο ξένοι μεταξύ μας,
όταν παίρνουμε πια χάπια για να κοιμηθούμε και τόσο αντικαταθλιπτικά...;;;

Είναι μεγάλο το τίμημα της ενεξέλεγκτης καταναλωτικής τεχνολογικής ανάπτυξης
και χρειάζεται να επαναξεταστεί
και να επαναπροσδιοριστεί στις σωστές βάσεις.

Καλημέρα Κόρη...;)

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

EL.ZIN....Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ,Η ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑΣ ΠΑΓΙΩΜΕΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΟΙΟΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΞΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ...ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΤΣΙ "ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΜΕ"....ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟΚΤΟΝΤΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ...ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΕΡΜΑΙΟ ΤΗΝ ΝΕΑΣ ΥΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗΣ,ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΓΕΜΑΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ,ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ,ΔΥΣΤΥΧΙΑ...ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ Σ'ΑΥΤΟ:
"Είναι μεγάλο το τίμημα της ενεξέλεγκτης καταναλωτικής τεχνολογικής ανάπτυξης
και χρειάζεται να επαναξεταστεί
και να επαναπροσδιοριστεί στις σωστές βάσεις."
ΤΗΝ ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥ!

~ΕΚAΤΗ~ ...φως και παλι φως η ψυχη που μαχεται... είπε...

homoblogous.....ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ,ΑΠΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΤΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ......