ЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΘΝΟΣ

Ενα κτίριο που συνδέεται άμεσα με τη δημόσια ζωή των αρχαίων κατοίκων της Κύθνου, το Πρυτανείο, ήρθε, όπως όλα δείχνουν, στο φως κατά την αρχαιολογική έρευνα που διεξήχθη το
περασμένο καλοκαίρι από τον καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρο ΜαζαράκηΑινιάν . Πολυάριθμα ευρήματα, μεταξύ των οποίων πήλινα γυναικεία ειδώλια, αγγεία πόσης, μολύβδινα σταθμία, πλήθος υφαντικών βαρών, ακόμη και ένα σιδερένιο εγχειρίδιο που χρονολογούνται από τους όψιμους κλασικούς χρόνους συνηγορούν σε αυτή την πρόταση, αν και, όπως λέει ο κ. Μαζαράκης η ανασκαφή θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να υπάρξει σαφής απάντηση.
  1. Παράλληλα όμως πραγματοποιήθηκε και η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα στον όρμο Μανδράκι της Κύθνου, όπου έχουν εντοπιστεί τα καταποντισμένα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού του νησιού.Ενα ορθογώνιο κτίριο (διαστάσεων 17Χ10 μ.) της κλασικής περιόδου είναι αυτό το οικοδόμημα στο οποίο έχουν αποκαλυφθεί ήδη δύο εστίες, μία πρόχειρη και μία κτιστή γεμάτη από στάχτη, καρβουνάκια αλλά και πολλά ευρήματα. «Ολα τα στοιχεία φανερώνουν ότι έχουμε να κάνουμε με οικοδόμημα δημόσιου χαρακτήρα εντός του οποίου υπήρχε και χώρος με λατρευτικό προορισμό. Σε συνδυασμό με τα ευρήματα των ανασκαφών από άλλα σημεία της αρχαίας πόλης δεν αποκλείουν ότι στην περιοχή αυτή βρισκόταν η αναζητούμενη Αγορά της Κύθνου» λέει ο κ. Μαζαράκης-Αινιάν. Ο ίδιος εξάλλου προσθέτει ότι στο κτίριο πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επισκευές κατά την ελληνιστική περίοδο πιθανώς ύστερα από καταστρεπτικό σεισμό.Βρυόκαστρο ή Ρηγόκαστρο είναι η σημερινή ονομασία της αρχαίας πόλης της Κύθνου, που είναι ολόκληρη κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος. Οπως προκύπτει μάλιστα από τις πηγές, η ονομασία Κύθνος είναι η αρχαία ενώ η παλαιότερη επιγραφή που έχει βρεθεί ως τώρα στο νησί χρονολογείται από το α΄ μισό του 7ου π.Χ. αιώνα και είναι γραμμένη σε δωρική διάλεκτο. Η πόλη περιβάλλεται από τοίχος σε μήκος 2.500 μέτρων και καταλαμβάνει έκταση 300 στρεμμάτων. Εχει ακρόπολη, ιερά ενώ υπήρξε σημαντική ναυτική δύναμη με επαφές στον αιγαιακό και μεσογειακό χώρο, όπως προκύπτει κυρίως από τα ευρήματα του ιερού της, τα οποία προέρχονταν από την Κάτω Ιταλία και τη Σικελία ως τη Φοινίκη.
Βαρίδια, δαχτυλίδι και άγκυρα στο αρχαίο λιμάνι

Α ρχαίοι λίθοι διαφόρων διαστάσεων, ορισμένοι από τους οποίους ήταν δόμοι κατεργασμένοι, και ανάμεσά τους πολυάριθμα ευρήματα εντοπίστηκαν στο αρχαίο λιμάνι που βρίσκεται στον όρμο Μανδράκι σε βάθος περίπου τεσσάρων μέτρων. Ανάμεσα στα ευρήματα συγκαταλέγονται πολυάριθμα θραύσματα από μολύβδινα βαρίδια, ένα χάλκινο δαχτυλίδι, πήλινο σφράγισμα, μια μικρή λίθινη άγκυρα, ορισμένα λίθινα βαρίδια κ.ά. Πέρυσι εξάλλου είχαν ανελκυσθεί μαρμάρινα γλυπτά της ρωμαϊκής περιόδου.

«Στο σημείο αυτό εικάζουμε ότι υπήρχαν νεώσικοι (στέγαστρα για τα αρχαία πλοία) και σε αυτό συνηγορεί και η παρουσία τριών σφονδύλων από αράβδωτους κίονες. Στην Υστερη Αρχαιότητα, όμως, όταν πλέον η πόλη και το ναυτικό της ήταν σε παρακμή, τα ανοίγματα αυτά της παράκτιας οχύρωσης σφραγίστηκαν για προστασία» λέει ο κ. Μαζαράκης-Αινιάν. Υπό τη διεύθυνση του ιδίου και του αρχαιολόγου δρος Δημήτρη Κουρκουμέλη (από την πλευρά της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων) διεξάγεται ενάλια ανασκαφή.Διαβάστε περισσότερα:http://www.tovima.gr/default.asppid=2&ct=4&artId=370480&dt=30/11/2010&dt=13/12/2010

3 σχόλια:

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΜΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Άγγελος είπε...

Πρώτα από όλα σου εύχομαι καλή χρονιά σε σένα και στα αγαπημένα σου πρόσωπα. Το blog σου είναι πανέμορφο,θα επιστρέψω σε πρώτη ευκαιρία.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΥΧΕΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ
ΠΑΝΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ ΣΤΕ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.