ЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄЭIЄ

₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪ЭЄ₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪₪







Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ.

Το Χάος δημιούργησε την Γαία ,μητέρα και σύζυγος Θεών και άλλων όντων.
Με τον Ουρανό Γέννησε τους Τιτάνες και οι Τιτάνες τους Ολύμπιους Θεούς,γέννησε έπειτα τους Κύκλωπες.
Οι Τιτάνες 6 Άντρες και 6 Γυναίκες,ο Ωκεανός, ο Κοίος,ο Κρείος,ο Υπεριόνας,ο Ιαπετός και τον αγκυλομύτη Κρόνο  – Η Θεία,η Θέμη,η Μνυμοσύνη,η Φοίβη,η Τήθη και Ρέα.
Οι Κύκλωπες ήταν Ο Βρόντης ,ο Στερόπης και ο Άργος.
Με τον Πόντο χωρίς να έρθει σε επαφή,γέννησε τον Νηρέα,τον Θαύμαντα,τον Φόρκυνα,την Κητώ και την Ευρύβιη.
Και οι Γίγαντες δικά της παιδιά ήταν,απο αυτήν παίρανε δύναμη αυτά τα υπερφυσικά όντα,η Γαία βοήθησε τον στρεψόνοο γιό της τον Κρόνο να εξοντώσει τον Ουρανό,αυτή δέχθηκε στην αγκαλιά της,στην σπηλιά(το Ιδαίο Άντρος),όπου γεννήθηκε ο εγγονός της, ο Δίας ,όταν τον έψαχνε ο Κρόνος ,για να τον καταβροχθίσει ,όπως είχε καταπιεί και τα άλλα του παιδιά.
Και έγιναν τόσες μάχες ανάμεσα στα παιδιά της,(Ουρανομαχία,Τιατανομαχία,Γιγαντομαχία),και όλο αυτό το αίμα που δέχθηκε στα σπλάχνα της ,απο τα δημιουργηματά της.
Στην Κρήτη ήταν η μητέρα Θεά,που Βασίλευε ,μέχρι που ήρθε να την πάρει την βασιλεία της ο Δίας.μια Θεά που βασίλευε με δικαιοσύνη και σύνεση,που δεν ξεχώριζε Θεούς και Ανθρώπους,στα χρόνια της επιστασίας της ,υπήρχε αρμονία και βούληση.
Και οι Δελφοί ήταν στα πολύ παλιά χρόνια μαντείο αφιερωμένο στην Γαία,και ύστερα τον Απόλλωνα.
Στους κόλπους της δέχεται και τα άψυχα κορμιά των βροτών Ανθρώπων,τους σκεπάζει με το χώμα της,και όλα τα όντα τα οποία ,τρεφότανε απο την ίδια την Γή.
Μια άλλη μητριαρχική Θέα ήταν η Μέδουσα ,που συμβόλιζε τον χρόνο και τις ιδιότητές του( το παρελθόν,το παρόν και το μέλλον).την θηλυκή σοφία και όλα τα μυστήρια της φύσης,όλες τις αρχέγονες δυνάμεις της Μητέρας Γαίας,την ζωή,τον θάνατο και την αναγέννηση.Ζωή το διάστημα που ήταν μια πανέμορφη γυναίκα,μέχρι που πλάγιασε με τον Ποσειδώνα και την τιμωρήσουν οι θεοί ,δίνοντα της την αποκρουστική μορφή της,θάνατος γιατί όποιος την κοιτούσε,τον πέτρωνε και αναγέννηση γιατί μετά τον αποκεφαλισμό της,απο τον Περσέα,μέσα απο το σώμα της ξεπατάχτηκαν ,ο Χρυσάωρ και ο Πήγασος.
Την συμπαντική δύναμη που δημιουργεί και καταστρέφει(καταστρέφει για να ξαναδημιουργήσει ,την ισορροπία του σύμπαντος.
Με την πάροδο του χρόνου περιορίστηκε στο είναι απλά μια ανάμνηση του παρελθόντος,που δε  έχασε όμως ποτέ,την αρχέγονη δύναμη της.
Με την επικράτηση του Ζευς-Διός,η πατριαρχική θρησκεία ,πήρε τα ηνία απο την μητριαρχική,δίχως να χαλάσει την αρμονία και την ισσοροπία,του σύμπαντος,της φύσης,της ζωής.


Οι πηγές μου είναι απο αναφορές του Ησιόδου,(ΘΕΟΓΟΝΙΑ,ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑΙ) και απο το βιβλίο του κ,Γρηγόρη Μιχαλόπουλου (ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΒΕΙΡΩΝ-ΤΕΛΧΙΝΩΝ ΚΑΙ Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ).


http://mythikesanazitiseis.blogspot.gr/2014/04/blog-post.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: